In data de 29 iunie 2024, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta 92/2024, care prevede crearea unei retele nationale de ghisee unice pentru eficienta energetica (One Stop Shop – OSS).

Prin aceasta initiativa, s-a stabilit un cadru legal solid si functional, care sa ajute Romania sa isi indeplineasca angajamentele asumate prin Componenta C16. REPowerEU din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Aceste ghisee au un rol important in oferirea de informatii si consiliere tehnica cu privire la eficienta energetica in cladiri si gospodarii, utilizarea surselor regenerabile de energie si accesarea programelor de finantare disponibile, pentru a sprijini cetatenii in tranzitia catre un mediu construit sustenabil si eficient energetic.

Ce obligatii au consiliile judetene?

Obligatiile consiliilor judetene sunt clare, dar trebuie si operationalizate. In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, trebuie sa infiinteze ghisee unice de eficienta energetica cu urmatoarele atributii principale:

$

Oferirea de informatii si consiliere tehnica pentru proprietarii de locuinte, asociatii de proprietari si comunitatile interesate privind eficienta energetica si utilizarea surselor regenerabile.

$

Indrumarea cetatenilor in dezvoltarea proiectelor de renovare energetica si accesarea finantarilor disponibile.

$

Furnizarea de informatii legislative legate de performanta energetica a cladirilor.

$

Organizarea de campanii de informare.

$

Facilitarea colaborarii cu autoritatile si institutiile publice pentru a asigura prioritizarea procesului de autorizare si avizare a proiectelor demarate cu sprijinul ghiseelor unice.

$

Raportarea semestriala catre Ministerul Dezvoltarii a investitiilor realizate si planificate in renovarea energetica, precum si progresul in atingerea tintelor nationale de eficienta energetica si decarbonizare.

Intarzierea in operationalizarea ghiseelor unice va avea consecinte semnificative, punand in pericol accesul consumatorilor vulnerabili si persoanele aflate in saracie energetica la fondurile alocate prin componenta Repower:

  1. Investitia I4Schema de acordare a voucherelor pentru accelerarea instalarii de capacitati de energie regenerabila in gospodariile individuale
  2. Investitia I7Schema de acordare de vouchere pentru imbunatatirea eficientei energetice in gospodariile individuale.

Cum va putem ajuta?

Impreuna, putem transforma initiativa acestui ghiseu unic in rezultate vizibile si beneficii pe termen lung pentru comunitatea dumneavoastra, sub egida Consiliului Judetean.

Avem competente de specialitate direct legate de prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului si o vasta experienta in managementul energetic la nivel de localitati, acumulata de-a lungul anilor in colaborare cu numeroase orase din Romania, precum Cluj-Napoca, Alba Iulia, Arad, Braila, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Sfantu Gheorghe etc. Descopera mai multe detalii aici.

Experienta obtinuta in colaborarile anterioare cu autoritatile locale ne permite sa oferim solutii adaptate nevoilor comunitatii dumneavoastra, sprijinind dezvoltarea durabila si contribuind la imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor.

Haideti sa lucram impreuna pentru a aduce schimbari pozitive in judetul dumneavoastra!

<a href="https://servelect.ro/author/andrei-ceclan/" target="_self">Andrei Ceclan</a>

Andrei Ceclan

Autor

Andrei Ceclan este co-fondator Servelect si un profesionist activ in promovarea si materializarea tranzitiei energetice spre decarbonizare. Cu o experienta relevanta in calitate de auditor si manager energetic, asigura suport in proiecte de eficienta energetica si decarbonizare si se implica in cercetarea stiintifica in domeniul managementului energetic.