Granturi SEE si Norvegiene

Fondurile SEE & Norvegiene 2014-2021 va ofera oportunitatea de a va finanta proiectele de eficienta energetica, cu mai putina birocratie, mai multa atentie pentru proiectul in sine, pe sensul de business si pe impactul asupra companiei.

 

Momentan nu exista niciun apel de proiecte deschis

Ce sunt granturile SEE si Norvegiene?

 

Granturile SEE si Norvegiene reprezinta contributia Norvegiei, Islandei si Liechtenstein alocata catre 15 tari membre UE, din Centrul Sudul Europei si zona Baltica, in vederea:

Programe de finantare

1. SMEs Growth Romania

Obiectivul Programului este sa amplifice crearea de valoare si dezvoltarea durabila in sectorul romanesc de afaceri.

Pentru urmatorul apel de proiecte se asteapta a fi disponibili aproximativ 20 de milioane de EURO in vederea finantarii proiectelor pentru IMM-uri, intreprinderi mari si ONG-uri.

Apelul de deschidere pentru depunerea proiectelor se estimeaza a fi in primavara anului 2019.

Finantarea va acoperi 3 domenii de interes:

 1. Inovare verde in industrie
 2. Blue Growth (Dezvoltarea afacerilor maritime)
 3. IT&C

Conditiile de finantare se asteapta a fi asemanatoare cu cele ale primului apel de proiecte care s-a incheiat la data de 1 Noiembrie 2018, cu o intensitate de finantare de pana la 80% si 2 scheme de finantare: schema de granturi mici – pana la 200.000 EUR si schema de granturi mari – pana la 2 mil EUR.

Afla care au fost conditiile de finantare si beneficiarii eligibili pentru primul apel de proiecte.

Inovare verde in industrie

Vizeaza initiativele pentru tehnologii ecologice inovatoare, dezvoltarea produselor si a solutiilor inovatoare, procese de productie ecologice, gestionarea resurselor si a sistemelor tehnologice intr-un mod eficient, gestionarea eficienta a deseurilor.

1. Dezvoltarea, implementarea si investitiile in tehnologii ecologice inovatoare.
2. Dezvoltarea de produse si servicii ”verzi”.
3. Dezvoltarea si implementarea de ”procese de productie mai verzi”.
4. Formare, diseminare de informatii de constientizare si verificari ca activitate secundara in legatura cu activitatile de mai sus.

Intrebari adresate frecvent

Ce tip de proiecte se finanteaza in cadrul "Inovare verde in industrie"?

Se pot finanta proiecte precum: sisteme de cogenerare, implementarea unui sistem de iluminat modern – LED, implementarea unui sistem de monitorizare, plus orice alta tehnologie sau solutie care reprezinta o inovare* pentru Beneficiar (nu neaparat inovare pentru piata) si care are si o componenta “verde”.

*Implementarea unei tehnologii superioare e considerata inovare.

Care sunt pasii proiectului?
 1. Verificarea eligibilitatii proiectului.
 2. Alegerea unui partener (din cele 3 state donatoare) pentru implementarea proiectului.(*Servelect va ofera suport in alegerea partenerului potrivit pentru implementarea proiectului.)
 3. Realizarea studiului de fezabilitate si a dosarului de finantare.
 4. Depunerea dosarului de finantare.
Care este intensitatea grantului?

Intensitatea poate varia in functie de tipul de ajutor de stat acordat, de marimea solicitantului si de alte elemente incluse in dispozitiile Regulamentului care sunt relevante pentru proiectul respectiv.

Ce presupune un parteneriat bilateral?

Proiectele realizate in parteneriat cu o entitate din statele donatoare sunt incurajate si vor primi puncte suplimentare in cursul evaluarii.

Parteneriatul trebuie sa demonstreze o valoare adaugata pentru ambele parti.

Partenerii ar putea fi: intreprinderi private, entitati publice, institutii de invatamant superior, organizatii de cercetare sau organizatii non‐profit si non‐guvernamentale.

 

Aveti si alte intrebari privind programul SMEs Growth Romania?

2. Energy Programme in Romania

Peste 27 de milioane de EURO sunt disponibili pentru dezvoltarea Energiilor Regenerabile in cadrul “Energy Programme in Romania”.

Obiectivul programului este „Energie cu emisii scazute de carbon si cresterea sigurantei in alimentarea cu energie.”

Data limita pana la care se pot depune proiectele este 7 Mai 2019 pentru Apel 2 si SGS1 – Schema de granturi mici.

Finantarea pentru dezvoltarea Energiilor Regenerabile este alocata in cadrul a 4 apeluri:

 • Apel 1 – Cresterea capacitatii de a produce energie regenerabila – Hidroenergie– 7.5 mil EUR in cadrul Mecanismului de Finantare SSE.
 • Apel 2 – Cresterea capacitatii de a produce energie regenerabila – Geotermala – 6.6 mil EUR in cadrul Mecanismului de Finantare SSE.
 • Apel 3 – Cresterea capacitatii de a produce energie regenerabila – Alte surse de energie regenerabile (energie solara, eoliana etc.) – 11 mil EUR in cadrul Mecanismului de Finantare Norvegian.
 • SGS1 – Schema de granturi mici – Hidroenergie, geotermala si alte surse de energie regenerabile – 2 mil EUR in cadrul Mecanismului de Finantare Norvegian.

 

SGS1 – Schema de granturi mici –  Alte surse de energie regenerabile (energie solara, eoliana etc.)

Proiecte eligibile:

 1. Proiectele care utilizeaza biomasa (deseuri si reziduri din agricultura, inclusiv a substantelor vegetale si animale, silvicultura si industriile conexe, precum si partea biodegradabila a deseurilor industriale si urbane) pentru productia de energie electrica si incalzire / racire in comunitatile locale;
 2. Dezvoltarea si investitiile in instalatiile industriale pentru transformarea deseurilor in energie;
 3. Energie solara si eoliana: proiecte noi la scara mica (sisteme de panouri fotovoltaice pana la 1.000 kW capacitate instalata) si productia de energie electrica pentru uz propriu.
 4. Formarea personalului ca parte integranta a proiectului de investitii (activitate secundara in cadrul proiectului de investitii).

Beneficiari eligibili: orice entitate privata sau publica, comerciala sau non-comerciala, stabilita ca persoana juridica in Romania.

Cateva exemple de solutii cu potential de finantare, implementate de catre Servelect:

Cogenerare cu Mircoturbine Capstone

U

Monitorizarea consumurilor energetice

Modernizarea iluminatului - solutii cu LED

Regenerabile Panouri fotovoltaice

Contactati-ne:

1 + 8 =