Infiintata in noiembrie anul trecut, Coalitia pentru Hidrogen Regenerabil a lansat pe data de 4 martie 2021 Carta politica a Coalitiei pentru integrarea hidrogenului regenerabil in Europa.

Carta politica a Coalitiei stabileste fundamentele politice esentiale pentru a permite extinderea si absorbtia pe piata a hidrogenului regenerabil produs prin electroliza si surse de energie regenerabila.

Hidrogenul din surse regenerabile va juca un rol important atat in atingerea obiectivului de neutralitate climatica pana in 2050, cat si in pozitionarea Uninunii Europene ca si leader mondial in acest domeniu.

Hidrogenul are multiple aplicatii posibile in industrie, transporturi, energie si cladiri, fiind utilizat ca si materie prima, combustibil sau purtator de energie, dar si pentru stocarea energiei.

Atunci cand este utilizat ca sursa de combustibil pentru alimentarea turbinelor de cogenerare Capstone, procesul de producere a energiei electrice si termice in cogenerare are zero emisii de CO2 si aproape nicio alta forma de poluare atmosferica.

Astfel, hidrogenul este esential pentru decarbonizarea proceselor industriale si a sectoarelor economice in care reducerea emisiilor de carbon este urgenta si anevoios de realizat intr-un termen scurt.

Capstone Turbine este lider mondial in dezvoltarea si producerea sistemelor de cogenerare cu turbine folosind tehnologia rulmentilor pe perna de aer. Acestea pot valorifica aproape orice tip de combustibil lichid sau gazos, inclusiv gaz metan, biogaz, LPG, propan, diesel, gaze de sonda etc.

Pana in a doua jumatate anului 2022, Capstone isi propune sa lanseze pe piata o centrala de cogenerare cu turbine care sa functioneze 100% cu hidrogen, avand rezultate comparabile cu cele ale unei turbine pe gaz in ceea ce priveste eficienta si fiabilitatea.

Atunci cand energia produsa din surse regenerabile depaste cererea, surplusul de energie poate fi folosit pentru producerea hidrogenului regenerabil. Astfel, hidrogenul regenerabil este un „combustibil” fara emisii de carbon, care poate fi folosit pentru alimentarea turbinelor Capstone.

In prezent, turbinele de cogenerare Capstone functioneaza cu un mix de hidrogen si gaz metan. Specialistii Capstone lucreaza activ la dezvoltarea tehnologiei pentru a permite introducerea unei cantitati din ce in ce mai mari de hidrogen in mixul hidrogen – gaz metan astfel incat, pana in a doua jumatate a anului viitor, turbinele sa aiba capacitatea de a functiona cu 100% hidrogen.

In urma testelor realizate in laborator, turbina Capstone C65 a reusit sa functioneze cu 70% hidrogen, fara a aduce modificari majore sistemului de cogenerare. De asemenea, celelalte tipuri de turbine sunt planificate pentru testarea si validarea performantelor tinand cont de o serie de factori de mediu, configuratii ale sistemului si profiluri de operare.

Turbinele de cogenerare Capstone alimentate cu hidrogen vor fi componente inovatoare in cadrul unei retele energetice verzi pentru producerea locala de energie ”curata”.