Cladirile reprezinta un element central al politicii statelor membre UE privind eficienta energetica, fiind responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera, iar aproximativ 75 % dintre cladiri nu sunt eficiente din punct de vedere energetic.
In octombrie 2022, Consiliul European a stabilit norme mai stricte pentru performanta energetica a cladirilor in cadrul pachetului legislativ „Pregatiti pentru 55”. Principalele obiective ale revizuirii sunt ca toate cladirile noi sa fie cladiri cu emisii zero, pana in 2030, iar cladirile existente sa fie transformate in cladiri cu emisii zero (ZEB) pana in 2050. (sursa)
De asemenea, Standardul NZEB (Nearly Zero-Energy Buildings, adica cladiri cu consum energetic aproape egal cu zero) a devenit obligatoriu in Romania incepand cu 31 decembrie 2020. (sursa)
In cazul cladirilor publice, in acelasi timp cu ineficienta energetica, se intampla si un alt fenomen: saracia energetica. Pentru ca utilizam energia cu costuri ridicate si nu asiguram confortul interior in cladiri: pe alocuri caldura este in exces sau se intampla sa fie rece in partile nordice ale cladirilor, iluminatul este deficitar raportat la standarde si mai ales, calitatea aerului interior este degradata semnificativ.
Imbunatatirea eficientei energetice a fondului existent de cladiri este esentiala atat pentru atingerea obiectivelor nationale referitoare la eficienta energetica si reducerea emisiilor de CO2, cat si pentru reducerea costurilor energetice, imbunatatirea confortului interior si evitarea saraciei energetice.
Insa cum ajungem sa avem o cladire eficienta energetic?
In primul rand trebuie sa stim cum, unde si cand este utilizata energia in cadrul cladirii, iar acest lucru se realizeaza prin intermediul unui audit energetic de cladire, conform legii performantei energetice a cladirilor, respectiv dupa caz si conform legii eficientei energetice. Obiectivul central al auditului este acela de a fundamenta si cuantifica, prin analiza cost-beneficiu, solutii fezabile de crestere a eficientei energetice. Performanta energetica a unei cladiri este stabilita prin evaluarea a 5 vectori de consum, si anume: incalzire, apa calda de consum, racire, ventilare mecanica cu recuperare de caldura si iluminat.
Astfel, auditul energetic NU inseamna doar certificarea energetica a cladirii.
Certificatul de performanta energetica ofera o evaluare a eficientei energetice a unei cladiri, dar intr-un mod standardizat. Acesta furnizeaza informatii despre consumul estimat de energie intr-un regim normat de exploatare al cladirii si atribuie printr-un clasament, o nota energetica, pe o scara de la A+ la G, unde A+ reprezinta cea mai eficienta cladire din punct de vedere energetic, iar G cea mai putin eficienta sau in termeni de specialitate cu performanta energetica cea mai ridicata sau cea mai redusa.
Putem sa implementam solutii pentru a creste eficienta energetica a unei cladiri fara sa realizam un audit de cladire?
In cazul cladirilor aflate in administrarea sau proprietatea autoritatilor publice, conform HG 907/2015 cu toate completarile ulterioare, auditul energetic elaborat conform Metodologiei MC001 este obligatoriu inainte de realizarea oricaror lucrari de renovare a cladirilor.
In schimb, in situatia cladirilor comerciale sau private pentru a realiza o renovare majora a cladirii proprietarii trebuie sa obtina o autorizatie de constructie care se va elibera in baza unei documentatii tehnice care cuprinde si un audit energetic de cladire.
Conform legii nr. 372/2016, renovarea majora se refera la „lucrarile proiectate si efectuate la anvelopa cladirii si/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale caror costuri depasesc 25% din valoarea de impozitare a cladirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situata cladirea”.
Pe de alta parte, dincolo de aspectele si impunerile legislative, din experienta noastra, implementarea de solutii punctuale fara a avea o imagine de ansamblu asupra consumurilor si un plan bine pus la punct nu va duce la obtinerea rezultatelor dorite.
Auditul de cladire ne ofera o strategie astfel incat sa stim ce solutii sa implementam, la ce costuri, in ce ordine si cu ce impact asupra eficientei energetice a cladirii si confortului interior.
In cadrul auditului de cladiri solutiile sunt construite urmarind intr-o prima etapa reducerea fluxului termic si a pierderilor de caldura necontrolate prin anvelopa cladirii, precum si randamente cat mai bune pe tot lantul de producere distributie si schimb local de energie. Aproape toate solutiile propuse la nivelul tuturor instalatiilor de incalzire, climatizare sau ventilare mecanica, ori surse de energie regenerabile sunt direct dependente si influentate de nivelul de performanta energetica care poate fi atins la anvelopa cladirii.
La fel si in practica, primele solutii care vor fi implementate presupun interventii la nivelul anvelopei termice intrucat reducerea fluxului termic ce strabate elementele de anvelopa respectiv cresterea gradului de etanseitate la aer are un impact direct in dimensionarea adecvata a sistemelor.
Proiecte realizate de Servelect:
Palatul Parlamentului, Kaufland Romania lot de 6 cladiri, Transgaz lot de 78 de cladiri, Transelectrica lot 50 de cladiri, Municipiul Brasov lot de 14 cladiri publice, Municipiul Bacau lot de 9 cladiri publice, Municipiul Arad lot 50 cladiri publice, Municipiul Craiova lot 14 cladiri, Municipiul Iasi lot 28 cladiri publice, ansamblul de cladiri birouri Novo Park Bucuresti, Antrepriza de Reparatii si Lucrari Cluj, Enel Distributie Banat lot de 120 cladiri, Compania de Apa Somes lot de 85 cladiri, Hotel Roman, Romconsulting, Hotel Cubix, Hotel Balvanyos, Hotel Kolping, cladirile industriale si administrative Zarah Moden etc.