Auditul Energetic este asociat uneori cu o actiune care trebuie realizata pentru a respecta obligatiile legislative in vigoare sau pentru evita anumite sanctiuni. Insa, din punctul nostru de vedere, un Audit Energetic poate si trebuie sa fie mai mult decat atat, de la un mijloc de a scoate la suprafata oportunitati clar cuantificate, la instrumentul care poate duce la materializarea lor concreta.

La nivel de business, credem in importanta unui Audit Energetic orientat spre rezultate, in ceea ce priveste optimizarea consumurilor si a costurilor cu energia, si inclusiv pregatirea unei strategii de decarbonizare pe termen mediu si lung.

Auditul Energetic este un mijloc eficient prin care aflam care sunt principalii consumatori, concret in cifre, din cadrul companiei si care sunt solutiile pe care le putem implementa pentru a optimiza costurile cu energia si pentru a obtine un buget suplimentar de investitii, platite din chiar economiile generate.

Cu alte cuvinte, in cadrul Auditului Energetic se fundamenteaza si cuantifica, prin analiza cost-beneficiu pe durata de viata, solutii fezabile de reducere a consumurilor si a costurilor energetice, si de producere locala de energie.

Beneficiarii nostri au inteles ca un Audit Energetic in care au fost stabilite obiective clare si au fost propuse solutii fezabile din punct de vedere tehnco-economic devine un instrument valoros in crearea unei strategii energetice si de decarbonizare, in concordanta cu planificarile de dezvoltare ale business-ului.

Astfel, am stat de vorba cu unul dintre clientii nostri de care ne leaga o colaborare de peste 6 ani pentru a ne impartasi experienta lor cu privire la Auditurile Energetice realizate in ultimii ani.

Infiintata in iunie 1974, Otelinox este singurul producator de table si benzi de otel inoxidabil laminate la rece, din Romania si Europa de Est. Produsele realizate sunt exportate in special in Europa, dar si in Asia si America de Nord.

Interviu cu Catalin Chebac, Manager Energetic in cadrul Otelinox

In 2017 ati inceput colaborarea cu Servelect in vederea realizarii unui Audit Energetic pentru fabrica Otelinox din Targoviste. Ce solutii de optimizare energetica ati implementat in urma realizarii Auditului Energetic?

Catalin Chebac, Otelinox: Auditul energetic din 2017 a propus un pachet consistent de masuri de eficienta energetica, multe cu rezolvare rapida, cum ar fi eliminarea pierderilor de aer comprimat sau abur, izolarea termica a conductelor si vanelor de abur, izolarea unor rezervoare etc.

De asemenea, am implementat si alte masuri care au adus beneficii pe termen lung, cum ar fi:

  • Finalizarea inlocuirii iluminatului cu LED si automatizarea acestuia cu sistem DALI.
  • Instalare uscator aer comprimat.
  • Inlocuirea motoarelor vechi cu motoare noi cu invertoare.
  • Achizitia unui compresor nou cu turatie variabila.
  • Regruparea circuitelor electrice si reducerea numarului de transformatoare.

Aproximativ ce procent (%) din solutiile propuse in cadrul Auditului Energetic ati reusit sa implementati?

Catalin Chebac, Otelinox: Apreciez ca am implementat deja mai mult de 50% din solutiile propuse in cadrul Auditului Energetic, printr-un program de imbunatatire a eficientei energetice fundamentat de acest audit. 

Care sunt top 3 solutii pe care le-ati implementat si care au avut cel mai mare impact in optimizarea costurilor si a consumurilor energetice?

Catalin Chebac, Otelinox: Solutiile cu cel mai mare impact in optimizarea consumurilor energetice au fost: instalarea unui recuperator de caldura la un cazan de abur, achizitia unui compresor nou cu turatie variabila, finalizarea inlocuirii iluminatului cu LED si automatizarea acestuia cu sistem DALI.

La nivel global, ce impact a avut implementarea solutiilor?

Catalin Chebac, Otelinox: Estimez ca la nivel global, reducerea consumurilor energetice este de aproximativ  6%, adica 3950 MWh/an.

In 2021 ati realizat din nou Auditul Energetic cu Servelect. Ati identificat solutii noi pe care le-ati implementat sau pe care le veti implementa in viitor?

Catalin Chebac, Otelinox: Da, au fost identificate atat solutii organizatorice, imediate si cu recuperare rapida, cat si solutii cu impact si recuperare pe termen mediu si lung. Totodata au fost reluate si unele solutii pe care inca nu le-am implementat.

Din punctul dumneavoastra de vedere, merita sa investim intr-un Audit Energetic (in afara de indeplinirea obligatiilor legislative)? Daca da, de ce?

Catalin Chebac, Otelinox: In contextul actual, realizarea unui Audit Energetic este cea mai importanta etapa in organizarea si gestionarea durabila a consumurilor energetice. Orice proiect pentru eficienta energetica, trebuie sa aiba ca punct de plecare un Audit Energetic.

Din perspectiva dumneavoastra, care sunt cele mai importante criterii de care ar trebui sa tina cont o companie in alegerea furnizorului pentru realizarea Auditului Energetic?

Catalin Chebac, Otelinox: Din punctul meu de vedere, pentru a obtine rezultatele dorite in urma Auditului energetic, este important ca intre beneficiar si Auditorul Energetic sa se stabileasca o relatie pe termen lung, o relatie de incredere.

Cum a decurs colaborarea cu Servelect? 

Catalin Chebac, Otelinox: Colaborarea cu Servelect a fost si este in continuare foarte buna. Echipa Servelect este formata din specialisti care au raspuns de fiecare data solicitarilor noastre.

Cele doua audituri au propus foarte multe solutii de eficienta energetica, o mare parte dintre acestea au fost implementate, iar unele se afla in studiu si in curs de implementare.

Astfel, consideram ca relatia cu Servelect va fi una de lunga durata.

<a href="https://servelect.ro/author/madalina/" target="_self">Madalina Comes</a>

Madalina Comes

Autor

Madalina Comes este Coordonator Marketing in cadrul Servelect, cu o experienta de peste 10 ani in marketing si comunicare in domeniul eficientei energetice. Madalina este implicata in proiecte de cercetare si dezvoltare in sectorul energetic, avand un rol activ in promovarea si diseminarea eficientei energetice si a solutiilor de energie durabila pentru a sprijini tranzitia catre un viitor mai sustenabil.