La inceputul lunii februarie au ajuns din California, SUA, in locatia Aquaserv din Cristesti-Mures, cele doua module de cogenerare cu turbine Capstone Green Energy, care vor inlocui vechea centrala de cogenerare cu motor, aflata momentan in stare de conservare. Astfel, a fost bifata o etapa importanta in cadrul proiectului „Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin utilizarea biogazului pentru producere de energie electrica si termica”, pe care Compania Aquaserv il deruleaza in prezent si care beneficiaza de co-finantare nerambursabila din Grant-uri SEE si Norvegiene.

Antreprenorul general al lucrarii este compania de inginerie si servicii energetice Servelect din Cluj-Napoca, iar obiectivul proiectului este de a valorifica biogazul rezultat in procesul de fermentare a namolului de epurare, pentru generarea de energie electrica si termica.

Centrala de cogenerare de inalta eficienta, avand o putere generata de 800 kWe (electric) si 1500 kWth (termic), va fi a doua cogenerare cu turbine Capstone din Romania, dupa centrala de 1,2 MWe finalizata in 2021 de Servelect pentru fabrica de caramida Cemacon din Salaj.

Centralele de cogenerare cu turbine Capstone, implementate la cheie de catre Servelect, ofera o serie de avantaje fata de instalatiile cu motor:

  • O singura piesa in miscare – mentenanta minimala;
  • Fara frecari in functionare – nu necesita racire, uleiuri etc.;
  • Functionare continua la incarcare partiala;
  • Pot fi alimentate cu diferite tipuri de combustibil (gaz metan, biogaz, GPL, hidrogen etc.);
  • Emisii reduse (18 mg/m3 NOx, raportat la 50 mg/m3 impuse de legislatia curenta);
  • Greutate si dimensiuni reduse.

In urma implementarii proiectului, noua centrala de cogenerare va aduce Companiei Aquaserv o serie de beneficii:

  • Obtinerea unui avantaj financiar net de cel putin 270.000 Euro/an.
  • Reducerea cu peste 70% a consumului de energie electrica al statiei de epurare, energie preluata momentan din Sistemul Energetic National.
  • Reducerea emisiilor de CO2 cu 1215 tone/an, echivalent cu emisiile anuale a 300 de autoturisme, care parcurg 25.000 km/an.
  • Asigurarea in intregime a necesarului de energie termica pentru incalzirea cladirilor din incinta statiei de epurare si pentru toate necesitatile tehnologice (fermentarea anaeroba mezofila si uscarea namolului).

Proiectul este co-finantat prin intermediul Granturilor SEE si Norvegiene 2014-2021, in cadrul programului “Energy Programme in Romania” si are o valoare totala de 2.118.189 Euro, din care 1,8 milioane Euro reprezinta co-finantarea nerambursabila.

Despre Compania Aquaserv

Compania Aquaserv este unul dintre cei mai importanti Operatori Regionali in domeniul serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare din Romania si operatorul cu cea mai mare arie de acoperire in domeniu, din judetul Mures.

Proiect finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

cogenerare_aquaserv9
cogenerare_aquaserv11
cogenerare_aquaserv2
cogenerare_aquaserv