Ce solutii de optimizare energetica a implementat Sortilemn in urma utilizarii sistemului de monitorizare

Interviu Alina Lazar - Director Operatiuni, Sortilemn
Home / Studii de caz

1. Care au fost principalele motive pentru care ati ales sa implementati un sistem de monitorizare a consumurilor energetice?

Consumul ridicat de energie de pe platforma Sortilemn ne-a determinat sa cautam o solutie pentru o mai buna gestionare a consumatorilor de energie (electrica, termica, aer comprimat). Astfel, am decis sa implementam o solutie de monitorizare care ne ajuta zi de zi sa luam decizii de optimizare a consumurilor si a costurilor energetice.

Punerea in functiune a acestui sistem acum mai bine de 4 ani a fost un foarte bun prilej de a identifica locatiile exacte cu pierderi de energie, de a vizualiza profilurile si tiparele de consum si oportunitatile de reducere concreta.

Mai multe detalii despre implementarea proiectului gasiti aici.

2. Folositi sistemul de monitorizare implementat de catre Servelect de peste 4 ani. Care sunt principalele beneficii pe care le-ati obtinut in urma utilizarii acestuia?

Sistemul de monitorizare a consumurilor energetice implementat de catre Servelect ne ajuta sa avem o evidenta corecta a consumului de energie la nivel de platforma si sa reducem consumul de energie in anumite sectoare de productie.

Datorita monitorizarii continue, implementam actiuni corective luate in urma constatarii anumitor probleme sesizate de contorii instalati. Cu ajutorul sistemului de monitorizare reusim sa reducem utilizarea in gol a anumitor utilaje consumatoare de energie, si sa identificam si sa gestionam corect pierderile de energie, luand masuri in timp util.

Totodata, avem posibilitatea de a cuantifica economiile de energie si cost obtinute, precum si reducerile de emisii de gaze cu efect de sera.

3. Ati identificat oportunitati de optimizare a consumurilor si a costurilor energetice ca urmare a utilizarii sistemului de monitorizare? Daca da, va rugam sa ne dati cateva exemple.

Da. Concret, ne-am dat seama ca merita sa instalam invertoare pe statiile de desprafuire, invertoare la unele utilaje pentru pornire lenta si reducere turatii la anumite motoare supradimensionate sau aflate in regim de slaba incarcare. Dupa aceasta actiune am contabilizat, utilizand tot sistemul de monitorizare energetica, si reducerile de consum obtinute.

De asemenea, am redus semnificativ pierderile de aer comprimat in fabrica, respectiv pierderile de caldura in reteaua termica.

4. Care sunt functionalitatile sistemului de monitorizare pe care le utilizati cel mai des si cum va ajuta acestea sa gestionati modul in care este utilizata energia in cadrul companiei?

Sistemul de monitorizare a consumurilor energetice detine o serie de functionalitati si instrumente pentru analiza consumurilor si a costurilor, generarea automata de rapoarte, setarea de alarme sau realizarea de previziuni si predictii de consum.

Analiza curbelor de consum de energie electrica, termica si de aer comprimat, gestionarea consumurilor pe centre de cost, monitorizarea continua a consumurilor si variatiilor de consumuri sunt cateva dintre functionalitatile pe care le utilizam cel mai des pentru platforma Sortilemn, atat la nivel de management energetic executiv, de sefi de zone de productie, cat si la nivel decizional de top management.

5. Cum a decurs colaborarea cu Servelect?

Cu oameni pregatiti si profesionisti nu poti colabora decat foarte bine! Am avut intelegere, flexibilitate si cooperare maxima din partea echipei Servelect, motiv pentru care colaborarea continua si acum.

Alina Lazar – Director Operatiuni, Sortilemn

Proiecte similare

sistem monitorizare consumuri energetice

CEMACON

Aflati mai multe detalii

COMELF

Aflati mai multe detalii

VEL PITAR

Aflati mai multe detalii