Context
Tranzitia energetica este un proces complex, ce necesita o abordare integrata care sa includa nu doar aspectele tehnice, economice si de mediu, ci si pe cele sociale.
Este esential sa abordam tranzitia energetica si din perspectiva saraciei si a ineficientei energetice, a consumatorilor vulnerabil si a gospodariilor fara acces la electricitate. Doar astfel putem asigura o tranzitie energetica echitabila si justa.
In Romania, peste 11.600 de persoane traiesc in locuinte fara electricitate, conform datelor din Registrului Electronic National al Gospodariilor fara Energiei Electrica din Romania, realizat de Asociatia Energia Inteligenta (AEI), in parteneriat cu Ministerul Energiei. Dintre acestia 4.800 sunt minori. Judetele cu cele mai multe case locuite permanent care nu au acces la energie electrica sunt Covasna, Satu Mare, Suceava si Bistrita-Nasaud. (Sursa: link)
Sistemele de producere locala de energie din surse regenerabile, alaturi de oportunitatile de finantare nerambursabile, pot contribui semnificativ la rezolvarea acestei probleme si imbunatatirea calitatii vietii oamenilor.
Despre proiect
Astfel, incepand cu primavara acestui an, 36 de gospodarii izolate din comuna Tarlisua, jud. Bistrita-Nasaud, nu mai fac parte din aceasta statistica, datorita implementarii proiectului „Electrificare Tarlisua 2”, realizat de Primaria comunei Tarlisua in colaborare cu Servelect.
Pentru fiecare gospodarie a fost implementat „la cheie” un sistem fotovoltaic cu o putere instalata de 2.3 kW si un sistem de stocare de 7 kW. Astfel, energia produsa de centrala fotovoltaica poate fi stocata si utilizata atunci cand nu este soare afara sau pe timpul noptii.
Proiectul a beneficiat de o finantare de peste 200.000 de euro prin intermediul Granturilor SEE si Norvegiene, in cadrul Programului pentru Energie din România – Apelul „Electrificare gospodarii”.
Energia si eficienta energetica este despre si pentru oameni. Colaborarea in echipa, orientarea inspre solutii, asumarea responsabilitatii si profesionalismul sunt elementele cheie, care contribuie la succesul oricarui proiect.
Prin proiecte ca „Electrificare Tarlisua 2”, ne putem asigura ca tranzitia energetica este nu doar verde, ci și justa, incluziva si durabila, imbunatatind viata comunitatilor vulnerabile si oferindu-le acces la resursele energetice necesare pentru un trai decent.
Alte proiecte implementate
Primaria Cluj-Napoca
Aflati mai multe detalii
Sentosa
Aflati mai multe detalii
ROMATSA
Aflati mai multe detalii