Servelect a inceput implementarea proiectului ,,Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin utilizarea biogazului pentru producere de energie electrica si termica” in cadrul Aquaserv.

Proiectul este co-finantat prin intermediul Granturilor SEE si Norvegiene 2014-2021, prin programul “Energy Programme in Romania” si are o valoare totala de 2.118.189 Euro, din care 1,8 milioane de Euro reprezinta finantarea nerambursabila.

In cadrul acestui proiect, instalatia de cogenerare cu motor, care functioneaza in prezent la statia de epurare din Cristesti, va fi inlocuita cu o instalatie de cogenerare de inalta eficienta, cu turbine Capstone.

Instalatia de cogenerare va utiliza biogazul produs in urma procesului de fermentare a namolului pentru a genera energie electrica si termica. Astfel, namolul rezultat in urma procesului de epurare a apelor uzate va fi valorificat si utilizat sub forma de combustibil.

Servelect a fost partenerul de incredere al companiei Aquaserv atat pentru intocmirea studiului de fezabilitate, precum si pentru elaborarea aplicatiei de finantare. Ulterior, aplicatia de finantare a fost transmisa catre Innovation Norway, iar in Martie 2021, proiectul a fost aprobat la finantare.

Despre  Aquaserv

Compania AQUASERV S.A. este unul dintre cei mai importanti Operatori Regionali in domeniul serviciilor publice de alimentare cu apa potabila si de canalizare din Romania si singurul operator regional licentiat in acest domeniu din judetul Mures. Cu o istorie de peste 100 de ani in acest domeniu, compania Aquaserv contribuie la dezvoltarea economica si sociala a comunitatii prin furnizarea serviciilor de alimentare cu apa potabila si de canalizare pentru locuitorii din trei judete din Romania: Mures, Harghita si Bistrita Nasaud.