Luna aceasta, Servelect a inceput implementarea instalatiei de cogenerare de inalta eficienta (1.2 MW electric), pentru Cemacon, in cadrul fabricii de productie a blocurilor ceramice din Recea, judetul Salaj. Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, Axa 6, Obiectivul specific 4.

Valoarea totala a contractului de furnizare si instalare este de 9.688.230,91 lei + TVA.

Titlul proiectului: „Optimizarea consumurilor de energie primara in cadrul CEMACON SA prin instalarea unei centrale de cogenerare de inalta eficienta”.

Obiectivele proiectului

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de cresterea eficientei energetice a fabricii si reducerea emisiilor de carbon prin instalarea unitatii de cogenerare de inalta eficienta.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Implementarea centralei de cogenerare cu o capacitate electrica instalata de 1.2 MW;
  • Obtinerea de economii anuale de energie primara de 31,6%, contribuind la indicatorul 2S57* la nivel national cu 2,19%;
  • Reducerea emisiilor de CO2 cu minimum 2.777,19 tone CO2/an.

*Indicator privind economiile anuale de energie primara obtinute prin cogenerare de inalta eficienta.

Detalii proiect

Centrala de cogenerare formata din doua module de turbine Capstone C600 (2 x 600 kWel) va fi utilizata pentru producerea locala a aerului cald necesar in procesul industrial de uscare a caramizilor, precum si a energiei electrice utilizata pentru alimentarea echipamentelor din cadrul fabricii.

Caldura evacuata de turbinele de cogenerare sub forma de gaze fierbinti la 280 oC, va fi condusa in cele doua puncte de injectie din fabrica:

  • Camera de amestec a uscatorului de blocuri ceramice;
  • Camera de recirculare a uscatorului de blocuri ceramice, unde gazele fierbinti sunt transferate printr-o tubulatura in colectorul unui generator de aer cald, pentru a reduce consumul de gaze naturale al arzatorului.

Randamentul total net al instalatiei va ajunge la 95%, dat fiind faptul ca intreaga cantitate de caldura ejectata de centrala de cogenerare va fi folosita util.

 

Tehnologia Capstone este una matura, cu peste 5 milioane de ore de functionare la nivel mondial. Solutiile de cogenerare cu turbine Capstone folosesc tehnologia rulmentilor pe perna de aer, cu o singura piesa in miscare, fara uleiuri de lubrifiere si fara frecari in functionare. Astfel, uzura este minimala, iar costurile de operare sunt mai reduse fata de alte tehnologii.

Turbinele Capstone au o disponibilitate ridicata, de  pana la 8700 ore/an. Datorita constructiei modulare, se poate interveni la un modul pentru service/mentenanta fara a afecta functionarea celorlalte module.

De asemenea, tehnologia are un nivel redus de emisii de gaze cu efect de sera, fiind compatibila cu legislatia in vigoare.

Servelect este unic distribuitor in Romania al turbinelor de cogenerare Capstone, fabricate in SUA. Aplicatiile pornesc de la 30 kWel si ajung pana la 30 MWel in sistem modular.

Solutiile de cogenerare cu turbine Capstone ofera o gama variata de aplicatii pentru: industria oli&gas (pentru toate etapele de productie upstream, midstream si downstream), statii de epurare, abatoare, industria laptelui, industria berii, prelucrarea si conservarea fructelor si a legumelor, producerea de hrana deshidratata, producerea medicamentelor, producerea de caramida, gresie si BCA, industria hartiei, producerea de silicati, producerea asternutului pentru pisici, cladiri de birouri si rezidentiale, piscine, centre de date, spitale.

Turbinele Capstone pot valorifica aproape orice tip de combustibil lichid sau gazos, inclusiv gaz metan, biogaz, LPG, propan, diesel, gaze de sonda etc.

Despre Cemacon

Cu peste 51 de ani de experienta in industria materialelor de constructii, Cemacon (www.cemacon.ro) este cel mai mare producator de blocuri ceramice cu capital romanesc si liderul pietei de blocuri ceramice din Transilvania.

Compania opereaza 3 mari capacitati de productie situate in judetul Salaj, Romania, doua de caramida si una de buiandrugi si furnizeaza produse inovatoare, care aduc plus-valoare utilizatorilor, obtinute la costuri de productie foarte competitive.

Investitiile de peste 10 milioane de euro in tehnologie, realizate in ultimii ani, au urmarit cresterea eficientei operationale, inovatia si dezvoltarea portofoliului de produse si servicii, prin lansarea gamei EVOCERAMIC VB, singurele caramizi cu vata bazaltica integrata, fabricate in Romania, care izoleaza fonic si termic fara a fi nevoie de o izolare suplimentara a fatadelor.