Ce este standardul NZEB?

NZEB este acronimul pentru “Nearly Zero Energy Building” sau “Cladire cu consum de energie aproape zero“. Conform metodologiei MC001/2022, standardul NZEB se refera la o cladire cu o performanta energetica foarte ridicata, la care consumul de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scazut si este acoperit, in proportie de minimum 30%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsa la fata locului sau in apropiere, pe o raza de 30 de km fata de coordonatele GPS ale cladirii, incepand cu anul 2021 (dupa 2031 proportia minima de energie din surse regenerabile se va stabili prin Hotarare a Guvernului, conform prevederilor din Legea nr. 372/2005, republicata).

Care este scopul standardului NZEB pentru cladiri?

Standardul NZEB sustine eforturile de combatere a schimbarilor climatice si de promovare a sustenabilitatii in constructii, stabilite in cadrul acordului de la Paris. Acest acord presupune angajamentul asumat de mai multe natiuni, inclusiv Romania, de a ajunge la o neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in anul 2050. Astfel, cerintele pentru cladirile NZEB pot varia in functie de tara sau chiar si in functie de anumite regiuni climatice dintr-o tara. Scopul este de a incuraja eficienta energetica si utilizarea surselor regenerabile pentru a reduce impactul asupra mediului si a dependentei de sursele traditionale de energie, cum ar fi combustibilii fosili.

De ce trebuie sa construim NZEB?

Conform prevederilor transpuse in legislatia din Romania, incepand cu 1 ianuarie 2019, toate cladirile noi aflate in administratia autoritatilor publice sunt obligate sa indeplineasca cerintele minime ale standardului NZEB. De asemenea, incepand cu 31 decembrie 2020, legislatia impune aceste cerinte minime tuturor cladirilor noi construite.

Care sunt cerintele de performanta energetica pe care trebuie sa le indeplineasca cladirile pentru a atinge obiectivul „energie aproape zero”?

Cerintele minime de performanta energetica pentru cladirile noi si pentru cele existente supuse renovarii majore sunt stabilite in conditiile legii prin metodologia de calcul MC001/2022. Aceste cerinte se stabilesc in functie de categoria cladirii si de zona climatica in care se afla. In metodologia MC001/2022 sunt detaliate valorile maxime admise pentru consumul de energie primara, cat si pentru emisiile de CO2. De asemenea, se specifica cantitatea de energie livrata cladirii care trebuie sa provina din surse regenerabile.

Pentru cladirile noi sau ansamblurile de cladiri noi care sunt proiectate sa indeplineasca standardele NZEB, este necesar sa fie intocmit un raport de conformitate care sa ateste indeplinirea cerintelor minime de performanta energetica. Acest raport este o parte esentiala a documentatiei necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire si evalueaza gradul in care cladirea respectiva indeplineste standardele energetice.

Care este metodologia de calcul?

Directiva Europeana 2010/31/UE privind performanta energetica a cladirilor (recunoscuta sub denumirea de EPBD – Energy Performance of Buildings Directive) stabileste cerintele minime pentru performanta energetica a cladirilor.

In Romania, transpunerea acestor directive europene se face prin intermediul unor acte normative si regulamente specifice. Autoritatea care reglementeaza aspectele legate de constructii si eficienta energetica a cladirilor este Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA).

Incepand cu a doua parte a anului 2023, in Romania, metodologia de calcul pentru cladirile cu consum de energie aproape zero (NZEB) este reglementata prin metodologia de calcul MC001/2022. Aceasta metodologie stabileste criteriile si procedurile specifice pentru evaluarea performantei energetice a cladirilor, tinand cont de standardele europene si nationale. MC001/2022 defineste pasii necesari in procesul de calcul, inclusiv evaluarea eficientei energetice, utilizarea surselor regenerabile si cerintele specifice pentru atingerea standardului NZEB.

Care este valoarea maxima a consumului de energie al unei cladiri NZEB?

Conform Metodologiei de Calcul MC001/2022, valorile maxime ale consumului de energie pentru cladirile NZEB sunt:

standard nzeb ce inseamna
standard nzeb ce inseamna

Care este cea mai buna strategie pentru o conformare eficienta a unei cladiri la standardul NZEB?

Pentru a asigura o conformare eficienta a unei cladiri la standardul NZEB, exista cativa pasi esentiali pe care ii putem urma. In primul rand, o conformare energetica corecta tine cont de reducerea fluxului termic prin elementele de anvelopa. Cu alte cuvinte, este esential sa se tina cont inca din stadiul de proiectare, de minimizarea pierderii de caldura prin toate elementele de anvelopa termica. Aceasta etapa este cea mai importanta deoarece toti pasii ulteriori sunt influentati de rezultatele si performantele obtinute.

In al doilea rand, se recomanda instalarea sistemelor de instalatii adecvate pentru a asigura un confort interior optim si pentru a raspunde nevoilor utilizatorilor.

Este suficient sa realizam o termoizolare adecvata pentru a indeplini standardul NZEB?

Daca vorbim despre o termoizolatie corecta, trebuie sa vorbim de fapt despre rezistentele termice a elementelor de anvelopa. Metodologia MC001/2022 ne vine in ajutor cu o serie de valori normate/de referinta pentru cladirile NZEB. Aceste valori in metodologie sunt formulate ca fiind recomandate, prin urmare, nu sunt obligatorii. Insa, din punct de vedere termotehnic, pentru indeplinirea cerintelor minime de performanta energetica impuse de standardul NZEB, este obligatorie respectarea valorilor limita recomandate R’>R’min.

Termoizolarea corecta este foarte importanta in conformarea finala a cladirii, insa este doar o componenta a solutiei finale. Spre exemplu, in lipsa tamplariilor performante, atingerea standardului devine un obiectiv si mai greu de atins. De asemenea, instalatiile HVAC si implementarea surselor regenerabile de energie au un rol extrem de important in obtinerea rezultatelor si confortului dorit.

Metodologia de calcul nu impune aceste valori limita. Sunt considerate de fapt recomandate, deoarece in anumite situatii ar putea sa nu fiefezabila atingerea acestor valori minime ale elementelor specifice de anvelopa, din considerente tehnice sau economice.

Standardul NZEB se aplica doar cladirilor noi sau si in cazul renovarilor majore?

Desi nu este obligatoriu, standardul NZEB poate fi aplicat si pentru cladiri existente care sunt supuse renovarilor majore. Pe de alta parte, conform prevederilor legii privind performanta energetica a cladirilor, in cazul renovarii majore/aprofundate, este obligatorie imbunatatirea performantei energetice in concordanta cu cerintele stabilite in metodologie, avand in vedere fezabilitatea tehnica, functionala si economica. Astfel, metodologia de calcul MC001/2022 prevede obligativitatea de a indeplini cumulativ trei conditii minime de performanta energetica, asemanator ca si in cazul cladirilor noi, dar in acest caz valorile limita maxim admise sunt mai mici, respectiv procentul minim asigurat prin surse regenerabile este de doar 10%, daca este fezabil din punct de vedere tehnic, economic si al mediului inconjurator.

Care sunt beneficiile directe si indirecte ale cladirilor NZEB?

Unul dintre principalele beneficii directe ale cladirilor NZEB este reducerea considerabila a costurilor cu energia, datorita eficientei energetice ridicate si utilizarii surselor de energie regenerabila.

Pe termen lung, economiile generate sunt semnificative, iar pe masura ce pretul energiei creste si economiile generate vor fi in crestere. Mai mult decat atat, o data cu imbunatatirea eficientei energetice se obtine si un confort sporit si un mediu interior mai sanatos.

Indirect, cladirile NZEB contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, ajutand la combaterea schimbarilor climatice. Un alt factor indirect este cresterea in valoare a proprietatilor, datorita caracteristicilor sustenabile din punct de vedere energetic.

Care sunt dificultatile si limitarile in constructia cladirilor NZEB?

Cele mai mari provocari in realizarea unei cladiri la standardul NZEB sunt reprezentate de calitatea executiei si implementarea corecta a solutiilor propuse.

Nivelul general al calitatii lucrarilor in aceste cladiri este unul ridicat, prin urmare, lipsa fortei de munca specializata in acest domeniu duce la aparitia diverselor defecte de executie care ulterior nu mai sunt corelate cu datele de calcul al proiectului.

O alta provocare este constrangerea bugetara. In lipsa unei bugetari initiale cuprinzatoare, costurile de investitie pot creste neasteptat de repede. Astfel, beneficiarii tind sa renunte la solutiile care ulterior pot conduce la costuri de exploatare mai ridicate.

Ce sunt studiile de conformare NZEB?

Studiile de conformare NZEB sunt analize complexe, esentiale pentru evaluarea si certificarea unei cladiri ca fiind conforma cu standardul NZEB. Aceste studii verifica daca cladirea respecta cerintele minime de performanta energetica si sunt incluse in documentatia necesara pentru obtinerea autorizatiei de construire.