Intr-o perioada in care tranzitia energetica devine o prioritate globala, suntem martorii unor schimbari esentiale in modul in care ne gestionam si utilizam resursele energetice. Noua directiva a Uniunii Europene vine cu cerinte clare pentru reducerea emisiilor si cresterea eficientei energetice, impunand o adaptare rapida si strategica pentru toti actorii din piata.
Aceasta tranzitie nu este doar despre adoptarea unor noi tehnologii, ci si despre o schimbare de abordare a serviciilor de eficienta energetica. Astfel, serviciile noastre evolueaza constant pentru a raspunde acestor noi provocari si a satisface nevoile tot mai complexe ale clientilor nostri.
Asadar, iata ca odata cu tranzitia energetica asistam si la o tranzitie a serviciilor de eficienta energetica:
1. De la Auditul Energetic de cladire, facem tranzitia catre conceptul de cladiri NZEB (Nearly Zero Energy Building).
O cladire NZEB are o performanta energetica foarte ridicata, iar consumul de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scazut si este acoperit, in proportie de minimum 30%, cu energie din surse regenerabile.
Incepand cu 31 decembrie 2020, toate cladirile noi construite sunt obligate sa indeplineasca cerintele minime ale standardului NZEB. Prin termoizolarea corecta, optimizarea sistemelor de incalzire, ventilatie si racire, utilizarea tehnologiilor avansate si a surselor regenerabile de energie, cladirile NZEB contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si la protejarea mediului inconjurator, dar si la reducerea considerabila a costurilor energetice.
2. De la Auditul Energetic pentru industrie la Auditul Energetic de Decarbonizare, in care planul de masuri si actiuni de la Auditul Energetic traditional nu se limiteaza doar la eficienta energetica, ci include si un plan de actiuni concrete pentru reducerea emisiilor de carbon, prin adoptarea unor tehnologii noi, curate din punct de vedere al emisiilor de CO2, dar care sa nu aiba un impact negativ asupra costurilor de exploatare pe durata de viata.
Astfel, un plan de decarbonizare exploreaza diverse scenarii si solutii, oferind strategii menite sa reduca amprenta de carbon a unei intreprinderi, fara a compromite performanta acesteia.
Noua directiva a Uniunii Europene, 1791/2023, stabileste noi tinte de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de sera: reducerea emisiilor cu 55% pana in 2030, respectiv neutralitate din punct de vedere al emisiilor de CO2 pana in 2050.
Pentru companii, decarbonizarea implica reducerea treptata pana la eliminarea completa a emisiilor de CO2 din toate domeniile: emisii directe (Scope 1), emisii indirecte din consumul de energie (Scope 2) si emisii indirecte din lantul valoric si operatiuni (Scope 3).
3. De la Managementul Energetic Clasic la Standardul ISO 50001 pentru Managementul Energiei, care ofera un cadru structurat, cu proceduri clare, pentru imbunatatirea continua a performantei energetice, urmarind indicatori specifici si asigurand atingerea tintelor propuse.
Sistemul de Management Energetic ISO 50001 ofera un cadru recunoscut la nivel international, pentru integrarea celor mai bune practici privind managementul energiei in sistemul de management al companiei dumneavoastra. Acesta are un impact atat asupra consumurilor si costurilor cu energia cat si la nivelul intregii companii: management, productie, financiar, legislativ, vanzari si marketing.
In cadrul serviciului de Management energetic pe care il oferim beneficiarilor nostri, pe langa indeplinirea obligatiilor legislative de raportare a consumurilor, ne implicam in identificarea consumatorilor cu potential de eficienta si, mai ales, a mijloacelor care pot conduce la solutii de reducere a consumurilor si a costurilor energetice.
Totodata, pentru beneficiarii care isi doresc mai mult decat un serviciu standard, am dezvoltat si o componenta premium a serviciului de Management Energetic in care asiguram consultanta tehnica pentru implementarea si certificarea standardului de management al energiei SR EN ISO 50001.
O parte dintre activitatile pe care le realizam in cadrul serviciul de Management Energetic Premium:
- Asiguram rolul de Manager Energetic in cadrul echipei de implementare si certificare conform ISO 50001;
- Elaboram Analiza Energetica, actualizata anual, conform standardului de management al energiei;
- Stabilim impreuna cu dumneavoastra un plan de actiuni si decarbonizare, colectand proiectele cu impact asupra consumului, costurilor energetice si emisiilor de CO2.
Doriti sa aflati mai multe detalii despre serviciul nostru de management energetic premium?
Madalina Comes
Autor
Madalina Comes este Coordonator Marketing in cadrul Servelect, cu o experienta de peste 10 ani in marketing si comunicare in domeniul eficientei energetice. Madalina este implicata in proiecte de cercetare si dezvoltare in sectorul energetic, avand un rol activ in promovarea si diseminarea eficientei energetice si a solutiilor de energie durabila pentru a sprijini tranzitia catre un viitor mai sustenabil.
Bogdan Bargauan
Autor