Servelect, in asociere cu Energo Constructii Civile si Industriale implementeaza o centrala fotovoltaica de 458 kWp pe structura metalica, pentru sediul central al Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA R.A. (Bucuresti).

Servelect, in calitate de leader al asocierii, este responsabil de managementul general al investitiei, precum si de instalarea echipamentelor centralei fotovoltaice, parametrizarea, integrarea in reteaua interna existenta si punerea in functiune a centralei.

Energo Constructii Civile si Industriale va realiza structurile metalice de tip carport pe care vor fi montate panourile fotovoltaice si va executa lucrarile de constructii conexe.

Aflati cum a decurs implementarea proiectului si cum arata centrala fotovoltaica pe structura tip carport de la ROMATSA.

Centrala fotovoltaica este formata din 841 de panouri fotovoltaice monocristaline 545 Wp, cu tehnologie PERC, bifaciale. Centrala fotovoltaica va acoperi consumul de baza propriu al echipamentelor si sistemelor de dirijare a traficului aerian, inclusiv de climatizare si racire a echipamentelor hardware, pe toata durata anului, fara sa fie necesara injectia de electricitate in sistemul energetic national (SEN). Varfurile de consum electroenergetic la nivelul cladirii si echipamentelor din instalatia electrica interioara vor fi acoperite din retea.

Panourile fotovoltaice vor fi montate pe structuri metalice deasupra pozitiilor de parcare din curtea interioara a Centrului de Dirijare a Zborurilor (CDZ) Bucuresti, evitandu-se astfel incalzirea autovehiculelor in sezonul cald si contribuind in acelasi timp la reducerea consumului de carburant utilizat pentru asigurarea confortului termic la parasirea incintei.

Pentru a creste siguranta si confortul angajatilor pe timp de noapte, echipa Servelect va realiza si o instalatie de iluminat, pentru parcarile acoperite de centrala fotovoltaica.

Sistemul de iluminat, montat pe structura metalica a centralei fotovoltaice, va fi format din corpuri de tip LED, cu comanda prin senzor crepuscular, pentru optimizarea nivelului de iluminare si reducerea consumului de energie electrica.

Totodata, Servelect va executa instalatia electrica si infrastructura necesara pentru amplasarea a 10 statii de incarcare pentru autovehicule electrice alimentate cu energie electrica direct de la centrala fotovoltaica.

Obiectivele proiectului:

  • Reducerea consumului de energie provenit din surse conventionale cu aproximativ 490 MWh/an;
  • Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu aproximativ 150 tone CO2/an;
  • Optimizarea costurilor energetice prin producerea de energie electrica utilizand surse regenerabile destinata autoconsumului;
  • Cresterea sigurantei in alimentarea cu energie electrica;
  • Cresterea gradului de implicare a personalului in reducerea consumului si a costurilor cu energia.

Proiectul S-GENERATION 2019/104278 este co-finantat prin intermediul Granturilor SEE si Norvegiene 2014-2021, prin programul “Energy Program in Romania”,  Apelul 3 – Cresterea capacitatii de producere energie regenerabila – Alte surse de energie regenerabile.